Αρθρογραφία

Πρόγραμμα διαδικτυακών συνεδρίων της Επιτροπής ΤΙΜΗΣΤΟ 21

Print Friendly, PDF & Email

Αρχίσαμε, το πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου και συνεχίζουμε, τα διαδικτυακά συνέδρια, που είχαμε αναγγείλει. Πρόκειται για τις ελάχιστες εκδηλώσεις εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, που είναι συμβατές με τους περιορισμούς της πανδημίας. Τα διαδικτυακά αυτά συνέδρια, αν λησμονήσουμε προς στιγμή τους όχι ευχάριστους λόγους, για τους οποίους θα πρωτοστατήσουν στις εκδηλώσεις της επετείου, είναι ξεκάθαρο ότι ευνοούν ιδιαιτέρως την ΤΙΜΗΣΤΟ 21. Και τούτο, πρώτον επειδή πρόκειται για κατεξοχήν ποιοτική επιλογή, που εντάσσεται απολύτως στις προτιμήσεις της ΤΙΜΗΣΤΟ 21, αλλά και δεύτερον, επειδή στις τάξεις της υπάρχει ικανός αριθμός αξιόλογων επιστημόνων, που θα φέρουν σε πέρας αυτό το έργο, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στο διάστημα αυτών των 200 χρόνων, το νεοελληνικό κράτος, υπέστη καταιγισμό μεταβολών και εξελίξεων, σε όλους ανεξαιρέτως εκείνους τους τομείς, που διαμόρφωσαν τα επί μέρους χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας του. Ενδεικτικά αναφέρουμε πολέμους, με νίκες και ήττες, περιόδους ειρήνης και προόδου, μεταβολές θρησκειών, κοσμοθεωριών, καθεστώτων, πολιτευμάτων, μορφών και βαθμών εφικτής δημοκρατίας, προσήλωση στις αρχές του έθνους-κράτους η της παγκοσμιοποίησης, προσκόλληση στον πατριωτισμό ή προσχώρηση σε χώρους εθνομηδενισμού κ.ο.κ.

Το μόνιμο υπόβαθρο των ερευνών, στο πλαίσιο των διαδικτυακών αυτών συνεδρίων, θα είναι η Ελλάδα, και οι συνδυασμοί και οι ιδιαιτερότητες της ιστορικής διαδρομής, όπως αυτές αποτυπώθηκαν, στη σημερινή της μορφή. Καθώς η ΤΙΜΗΣΤΟ 21 έθεσε ως δεύτερο στόχο της την αναζήτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, που ήταν χλωμή ή και ουσιαστικά απούσα, στην πορεία των 200 ετών, θα καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια να διερευνηθούν τα αίτια, της απουσίας της, οι συνέπειές της και οι τρόποι αναζήτησης και επίτευξής της.

Έτσι, το κέντρο του βάρους θα ριφθεί στις κάθε μορφής επιδράσεις, που είχαν οι κυρίαρχες αυτές ανατροπές και εξελίξεις, στο δυνητικό βαθμό ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως είναι αναμενόμενο, θα συγκεντρώσει η τελευταία περίοδος των 11 ετών, μέσα στην οποία η Ελλάδα απώλεσε και τα απειροελάχιστα στοιχεία εθνικής κυριαρχίας, που διέθετε στο παρελθόν, και μετατράπηκε σε ευρωπαϊκή αποικία χρέους. Η επίσημη ομολογία του Μπάρακ Ομπάμα, στο κεφ. 22 των απομνημονευμάτων του, για ότι ήδη κυκλοφορούσε, ως συνωμοσιολογία ή ως επτασφράγιστο μυστικό στη χώρα μας, επικυρώνεται τώρα από επίσημα χείλη. Στην ΤΙΜΗΣΤΟ21 θεωρούμε ως πρώτιστο καθήκον κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, την έντονη αντίδραση εναντίον αυτής της επιβεβαίωσης. Και εκφράζουμε τη μεγάλη μας απορία για το πως αυτό το ύψιστης σημασίας γεγονός πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από τα ΜΜΕ. Διότι, εξυπακούεται, ότι τώρα είναι εντελώς διαφορετική η θέση της Ελλάδας απέναντι στην ΕΕ, καθώς και της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα. Διότι τώρα ολόκληρη η υφήλιος θα πληροφορηθεί επισήμως, και πρέπει να πληροφορηθεί ότι η ΕΕ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως “προσάναμα” για να σώσει τις τράπεζές της. Το ελληνικό πρόβλημα, που έχει πολλές διαστάσεις, όπως πολιτική, οικονομική, νομική, δημογραφική, αλλά βέβαια και ηθική, επιβάλλεται τώρα να προβληθεί, από την Ελλάδα, κάτω από το πρίσμα αυτής της ομολογίας. Αν δεν το κάνει, και μάλιστα με τον πιο βροντερό τρόπο, θα εμφανιστεί παγκοσμίως ως αποδεχόμενη τη μοίρα της, δηλαδή την εξαφάνισή της.

Κάθε διαδικτυακό συνεδριο θα περιλαμβάνει μια ενότητα, που ενδέχεται και να περατώνεται σε δύο ή και περισσότερες συνεδριάσεις, στο διαδίκτυο. Ως τέτοιες ενότητες προτείνονται τα Δάνεια/Μνημόνια, η Παγκοσμιοποίηση, η Δημοκρατία, η Μετανάστευση, η Εξωτερική Πολιτική, η Διεθνής Τρομοκρατία, οι Ανισότητες Κατανομής, η Μόνιμη Στασιμότητα, το Δημογραφικό Πρόβλημα, οι Γαιοπολιτικές Μεταβολές κ.ά

Στο μέτρο του δυνατού, θα καταβληθεί προσπάθεια διερεύνησης όλων των επί μέρους πλευρών, που περιέχονται σε κάθε ενότητα, και η επίδρασή τους στην Ελλάδα, στο διάστημα αυτών των τελευταίων 200 ετών. Ακόμη θα υπογραμμίζονται στην ανάλυση οι εκάστοτε πρόσφατες μεταβολές.

 

Τα διαδικτυακά αυτά συνέδρια ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσουν και ως σεμινάρια εκπαιδευτικού χαρακτήρα, για θέματα αυξημένου ενδιαφέροντος. Με τους περιορισμούς της πανδημίας θα είναι η καλύτερη δυνατή λύση.

 

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *