Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη – Δημοσιεύτηκε στο Newsbreak 18.05.2023
Tο περί ού άρθρο είδε το φως της δημοσιότητας στις 12 τρέχ. και φέρει τον τίτλο: «Στην Ελλάδα, πίσω από την οικονομική επανεκκίνηση, η κοινωνική κρίση διαιωνίζεται». Επιλέγω μερικά από τα συντριπτικά στοιχεία και διαπιστώσεις, με ιδιαίτερη βαρύτητα και τα συνοψίζω ως εξής:
Σε πείσμα των αισιόδοξων οικονομικών δεικτών, το ποσοστό του φτωχότερου πληθυσμού δεν συμμετέχει στην επανεκκίνηση. Ωστόσο, o πρωθυπουργός συνεχάρη τον εαυτό του γι’ αυτήν, λίγες μόνον ημέρες πριν από τις εκλογές: «Η ανάκαμψη της οικονομίας ήταν ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησής μας. Αυτή μας επέτρεψε να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία και να στηρίξουμε την κοινωνία στις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε».
Ειδικότερα:
- Ουδέποτε υπήρξαν τόσοι πολίτες σε απόγνωση. Μετά την οικονομική κρίση ο πληθωρισμός συνέτριψε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Σχηματίζονται ατέλειωτες ουρές για συσσίτιο. Ακόμη, ολοένα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και υποχρεούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή να εξασφαλίσουν τη διατροφή τους. Σύμφωνα με το οικονομικό και κοινωνικό Συμβούλιο της Ελλάδας, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην ΕΕ σε απλήρωτους λογαριασμούς.
- Σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας επιχειρηματιών, βιοτεχνών και εμπόρων το 21,5% δήλωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλει το 2023 τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.
- Ως συνέπεια υπερβολικού δανεισμού, μεγάλο τμήμα των Ελλήνων καταλήγει χωρίς στέγη. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην Ελλάδα γύρω στις 45000 κατοικίες, που ανήκουν σε χρεωμένα νοικοκυριά, θα βγουν σε πλειστηριασμό το 2023, ενώ ο αριθμός τους ανέρχεται συνεχώς αφότου επετράπη η εξαγορά τους από επενδυτές που έτσι θησαυρίζουν σε βάρος τους.
- Σε πείσμα των πρωθυπουργικών δηλώσεων ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20% , από 650Ε σε 780Ε, πρόκειται για ασήμαντη αύξηση ενόψει του πληθωρισμού. Εξάλλου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, κατά την περίοδο της λιτότητας 2010-2018, ο μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 30%. Συνεπώς, όπως και ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει, ο πραγματικός μισθός μειώνεται συνεχώς τα δύο τελευταία χρόνια.
- Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, η Ελλάδα δαπανά για τη δημόσια υγεία το 5% του ΑΕΠ της έναντι του 7.5% κατά μέσον όρο στις χώρες της ΕΕ. Με αποτέλεσμα, από τον Σεπτέμβριο του κάθε έτους τα νοσοκομεία να μην έχουν τα απαραίτητα μέσα για την αγορά απαραίτητου υλικού, φαρμάκων…..Διαπιστώνεται σημαντική έλλειψη προσωπικού, μηχανικού εξοπλισμού και αδυναμία πραγματοποίησης, εγκαίρως, των απαραίτητων εξετάσεων και θεραπείας. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών από Covid ήταν στην Ελλάδα ανώτερος από τον αντίστοιχο στην υπόλοιπη Ευρώπη, ακριβώς λόγω νοσοκομειακών ασθενειών.
- Είναι γεγονός ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις άγγιξαν ρεκόρ ύψους, στην Ελλάδα, φθάνοντας τα 7,22 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, οι επενδύσεις αυτές, κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους, αφορούσαν πώληση περιουσιακών στοιχείων, ιδιωτικοποιήσεις υφισταμένων ήδη επιχειρήσεων και αγορά ακινήτων.
- Στη διαδήλωση της 8ης Μαΐου έλαβαν μέρος 65000 διαδηλωτές, σε χώρα με 10 περίπου εκατομμύρια κατοίκων. Τα συνθήματα που επικράτησαν ήταν «Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της», «Κράτος δολοφόνος» και «Κάτω η Χούντα».
- Το σιδηροδρομικό δυστύχημα που αφαίρεσε 57 ζωές δημιουργεί, μεταξύ άλλων, ερωτηματικά σχετικά με τη διαχείριση ευρωπαϊκού χρήματος, που στόχευε στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Για το σκοπό αυτόν δόθηκαν 700 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Ωστόσο, από το 2014 και μέχρι τώρα φαίνεται ότι ουδέν σχετικό έλαβε χώρα. Έτσι η ΕΕ διεξάγει έρευνα.
- Η υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα ανησυχεί την ΕΕ. Πρόκειται για τις ατομικές ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και γι’ αυτό βρίσκεται στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες αντιπροσωπεία της ΕΕ με επικεφαλής ευρωβουλευτίνα η οποία και δήλωσε: «Παρότι η Ελλάδα διαθέτει ένα στέρεο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, χάρη σε μια δυναμική κοινωνία και σε ανεξάρτητα ΜΜΕ, υπάρχουν ωστόσο πολύ σοβαροί κίνδυνοι για το κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα».
- Η έλλειψη πλουραλισμού στα ΜΜΕ, επειδή ολιγάριθμοι εφοπλιστές τα κατέχουν, δημιουργεί επίσης ανησυχίες, αποφαίνεται η αντιπροσωπεία. Επιπλέον, από το καλοκαίρι του 2022, το σκάνδαλο των παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, πρώην πρωθυπουργών, επιχειρηματιών πνίγηκε από την Κυβέρνηση. Το κατασκοπευτικό μέσον επιτρέπει αγώνα εναντίον της αντιπολίτευσης, έλεγχο του λαού, εξαφάνιση της κριτικής και απόκρυψη εγκληματικότητας και διαφθοράς.
Με βάση τα παραπάνω διερωτάται κανείς που ακριβώς εδράζεται ο συχνός ενθουσιασμός των αρμοδίων όταν αναφέρονται στη δήθεν ανάπτυξη. Τελευταία, αυτός ο ενθουσιασμός φαίνεται να εστιάζεται στην υπεροχή του ρυθμού προόδου της Ελλάδας, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρώπης. Αλλά, όμως, αυτή η υπεροχή θα είναι πιθανότατα στιγμιαία, και επιπλέον οφείλεται προφανώς στο πολύ χαμηλότερο σημείο αφετηρίας στη χώρα μας σε σχέση με το αντίστοιχο της ΕΕ. Οπωσδήποτε, ουδεμία σχέση μπορεί να έχει αυτό το ασήμαντο αποτέλεσμα με την ανάγκη συνεχών και μεθοδευμένων προσπαθειών μιας βιώσιμης ανάπτυξης.
Η τραγικότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας απεικονίζεται, επιπλέον, στις αγωνιώδεις προσπάθειες για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έτσι ώστε η αέναη συνέχιση του δανεισμού μας να είναι λιγότερο επώδυνη. Και, ακόμη, να αφήνει κάποια «ψίχουλα» για επιβίωση. Είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι αυτή η περίφημη βαθμίδα ουδόλως εξασφαλίζει βιώσιμη και ταχύρρυθμη ανάπτυξη, από την οποία όμως έχει υπαρξιακή ανάγκη η Ελλάδα. Αυτή, αντιθέτως, η μανιώδης επιδίωξη της βαθμίδας, αποτελεί απόδειξη της θλιβερής συρρίκνωσης των αναπτυξιακών επιδιώξεων της πατρίδας μας.