Κυρία Πρόεδρε του ΣΠΕΚ,
Κύριε Πρόεδρε της εξελεγκτικής Επιτροπής,
Αγαπητά και αξιόλογα μέλη,
Αισθάνομαι να βαραίνει τους ώμους μου η ιδιαίτερη τιμη που μου γίνεται από τον ΣΠΕΚ, κάτω από την ετικέτα του “ανθρωπισμού”. Και μόνο η αναφορά σε αυτή τη λέξη, στην ταραγμένη σκηνή της υφηλίου, μου δημιουργεί τεράστιες ευθύνες, των οποίων ο χειρισμός ξεφεύγει από τις δυνατότητες μου. Παραμένει, ωστόσο, η εμμονή μου σε προσπάθειες, μη ορατές δια γυμνού οφθαλμού, που ενδεχομένως υπόσχονται ανακούφιση στον ανθρώπινο πόνο. Αυτό προσπαθώ να κάνω σε ολόκληρη τη ζωή μου και αυτό θα εξακολουθήσω μέχρι το τέλος της.Πέρα, ωστόσο, από τους απολύτως κατανοητούς αυτούς προβληματισμούς μου, ομολογώ ότι η διάκριση αυτή στο πρόσωπό μου, είναι για μένα πηγή χαράς και ικανοποίησης.
Και τούτο, διότι εκτός της αναγνώρισης κάποιας προσφοράς μου, με την υπόθεση ότι αυτή υπάρχει και δεν παραμένω σε αυτήν, η τιμή αυτή από τον ΣΠΕΚ, τον τόσο αξιόλογο αυτό σύνδεσμο, που ενώνει μέσα από τον πολιτισμό την Ελλάδα με τη μαρτυρική της κόρη την Κύπρο προέρχεται απο την πατρίδα μου. Αυτή η τιμή που μου γίνεται και που προέρχεται από την πατρίδα μου, πήγε κατευθείαν στην καρδιά μου, χωρίς βέβαια ουδόλως να υποτιμώ και όλες τις προηγούμενες, κυρίως, από το εξωτερικό.
Αισθάνομαι, λοιπόν, και από εδώ, και πριν από την επίσημη τελετή της 12 τρέχ. την ανάγκη να απευθύνω τα πολύ θερμά μου ευχαριστώ προς όλα τα πολύ αξιόλογα μέλη που απαρτίζουν τον ΣΠΕΚ.
Με πολλή εκτίμηση,
PhD.PROF..Maria Negreponti-Delivanis
8/11/2022, 10:42 π.μ.
Θεσσαλονίκη
Βίντεο Αφιέρωμα
Εργο-βιογραφικό Σημείωμα
H Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη γεννήθηκε το 1933. Απεφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και με με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης έλαβε από την αντίστοιχη Σχολή της Σορβόννης δύο διπλώματα ανωτέρων σπουδών στις οικονομικές επιστήμες, καθώς και διδακτορικό δίπλωμα με άριστα και έπαινο με Πρόεδρο της διατριβής της τον γνωστό οικονομολόγο καθηγητή και ακαδημαϊκό Emile James. Συμπλήρωσε τις οικονομικές της σπουδές στο London School of Economics, ενώ πραγματοποίησε έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Berkeley και στο Ευρ.Πανεπ. Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.
H Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρη & Μαρίας Δελιβάνη, με πλούσια πολιτιστική και ανθρωπιστική προσφορά, δώρισε στο ΑΠΘ ένα κεντρικό ακίνητο των Αθηνών, και ειδικότερα τη Βιβλιοθήκη Δημητρίου Δελιβάνη. Το Ίδρυμα, έχει στο ενεργητικό του πλήθος πνευματικών δραστηριοτήτων: Ημερίδες οικονομικού περιεχομένου, εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια, συγγραφή άρθρων και βιβλίων, υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές και άλλα.
H Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη διετέλεσε αρχικά Υφηγήτρια στο ΑΠΘ και τελικά Καθηγήτρια και Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας επί δε Πρυτανείας της ανεγέρθηκε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ως μετεξέλιξη της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολή Θεσσαλονίκης.. Υπήρξε Σύμβουλος στον ΟΟΣΑ Παρισιού, στο Υπουργείο Συντονισμού, στην ΥΠΑΒΕ, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων Γαλλικής Γλώσσας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γαλλόφωνων Οικονομολόγων για συνεργασία και ανάπτυξη, Πρόεδρος της Ένωσης Επίτιμων Διδακτόρων του Πανεπιστημίου Valahia της Ρουμανίας.
Πλήθος τα άρθρα, τα συγγράμματα της, οι διαλέξεις και έρευνές της σε Πανεπιστήμια ΗΠΑ, Ευρώπης Αυστραλίας, Ασίας. Διετέλεσε πρόεδρος σε πάμπολλα διεθνή συνέδρια. Πολλές και οι διακρίσεις με τις οποίες τιμήθηκε, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπως μεταξύ άλλων: Α’ βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη μελέτη της «Η περιφερειακή ανάπτυξη της Ελλάδας στα πλαίσια της ΕΟΚ» (1984), πέντε Επίτιμα Διδακτορικά, από Πανεπιστήμια Ελλάδας, Ρουμανίας Ρωσίας, Αλγερίας. Τέσσερα χρυσά μετάλλια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, για την κοινωνική της δράση (1985-88). Μέλος ως Jean Monnet Fellow, στο Ευρωπ. Πανεπ. Ινστιτούτο Φλωρεντίας. Το 2008 με διάταγμα του προέδρου της Γαλλίας Nicolas Sarcozy της απονεμήθηκε το μεγάλο γαλλικό παράσημο του ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής για την επιστημονική της συνεργασία με τη Γαλλία, ενώ το 2010 εκλέχτηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Επιστημών Ρουμανίας.
Για την πολυετή ευεργετική συμβολή της στην ίδρυση Πανεπιστημίου Μακεδονίας την αποτελεσματική διοίκησή του, ως Πρύτανις και ως πρότυπο εφαρμογής της Ισότητας Φύλων, για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και του φιλανθρωπισμού, για την ανάπτυξη επιστημονικών θέσεων για μια Οικονομία ικανή να επιλύει κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως η ανεργία και η ανάπτυξη νέων, το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, ελλείμματα κ.ά. η Επιτροπή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου της απονεμηθεί το «Βραβείο Ανθρωπισμού – 2022.