Η αιτία της συγκρότησης της επιτροπής “τιμή στο ’21”

Η αιτία της συγκρότησης της επιτροπής “Τιμή στο ’21”,  ήταν η διαπίστωση της ύπαρξης  πληθώρας εθνομηδενιστών ιστορικών στην κρατική Επιτροπή “Ελλάδα ’21”.

Η αποκάλυψη αυτή, έγινε από την πρ. πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονία κ. Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη και δημοσιοποιήθηκε με τέσσερα άρθρα της που δημοσιεύτηκαν στην ΕΣΤΙΑ.

Τα άρθρα αυτά, αποκάλυπταν ότι:

  • το ιερό πρόσωπο του Ιωάννη Καποδίστρια παρουσιάζεται (από τον κ. Αριστείδη Χατζή) ως δικτάτωρ
  • λίγες μόνο ημέρες μετά,  το ίδιο αυτό μέλος επιτέθηκε με ανοίκειους χαρακτηρισμούς  και εναντίον του Γιώργου  Καραϊσκάκη
  • ο Κώστας Κωστής αποφαίνεται πως «η Επανάσταση έγινε από μια περιθωριακή ελίτ»
  • ο Άγγλος Μπήτον αποφαίνεται πως η ιδέα της σκλαβιάς   των 400 ετών ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς είναι ιδέα που  μας ήρθε από τη Δύση, δεδομένου ότι  οι σκλάβοι Έλληνες περνούσαν πολύ καλά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία 
  • Κατά τον κ. Μπήτον, πάντοτε, ο εορτασμός αυτός των 200 ετών είναι μια ευκαιρία για τους  Έλληνες, που βγαίνουν τώρα από τα μνημόνια, να αναθεωρήσουν αυτές τις λαθεμένες απόψεις.
  • Ο Ρίτσαρντ Κλογκ, ως γνήσιος κλώνος του απατεώνα Φαλμεράϊερ, υποστηρίζει ότι οι νεοέλληνες ουδεμία σχέση έχουν με τους Αρχαίους Έλληνες, αλλά πάσχουν από προγονοπληξία, την οποία τους ενισχύει η Δύση, η οποία κακώς και εσφαλμένως τους βαυκαλίζει ότι είναι συνεχιστές των σπουδαίων επιτευγμάτων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Μετά όλα αυτά, τέθηκε το ερώτημα:

Αλλά, αν δεν υπήρχαν Έλληνες και δεν υπήρχε σκλαβιά και ούτε εθνική Επανάσταση, τι ακριβώς θα εορτάσει η Επιτροπή Ελλάδα 21;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, προβάλλει επιτακτικά την ανάγκη ενός διαφορετικού εορτασμού του 1821:

  •  που να τιμά και να μη λοιδορεί τους ήρωες που μας εξασφάλισαν μια πατρίδα, για να ζούμε ελεύθεροι μέσα σε αυτήν,
  • που να αγκαλιάζει τις χιλιετίες ύπαρξης του Έθνους μας, και όχι μόνο  τα τελευταία 200 του νεοελληνικού κράτους, και να
  • μην εξευτελίζει τους Έλληνες που μαρτύρησαν στα 400 χρόνια σκλαβιάς, αλλά ούτε και την εθνική εξέγερση που μας χάρισε την ελευθερία.

Αλλά, υπάρχει ακόμη ένας σπουδαίος λόγος.

Ο εορτασμός της επιτροπής ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21, επιβάλλεται να φέρει και ένα δεύτερο πολύ σημαντικό μήνυμα.

Ότι οι στόχοι της Επανάστασης του 21 δεν ολοκληρώθηκαν, αφού η Ελλάδα απόκτησε την ελευθερία της, αλλά όχι και ένα ελάχιστο ποσοστό εθνικής ανεξαρτησίας, το οποίο οφείλει να το διεκδικήσει, με κάθε δυνατό μέσο, τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η ανάγκη να υπάρξει ο εορτασμός αυτός, που θα εξάρει με υπερηφάνεια τις ιδέες και τις πράξεις των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821 η οποία γέννησε το σύγχρονο Ελληνικό κράτος, δημιούργησε τη λαϊκή απαίτηση προς το πρόσωπο της κ. Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μίας Επιτροπής που θα ετοιμάσει αυτόν τον εορτασμό.